Печать
Категория: Economie
Просмотров: 378

 

 

              PRODUCĂTORII DE FRUCTE DIN RAIONUL SOROCA ÎN PERICOL.

Nemulțumiți de situația în care s-au pomenit un grup producători agricoli din raionul Soroca, care dețin livezi, au solicitat ajutorul conducerii raionului, ca adresarea lor să fie transmisă conducerii țării. Cea mai mare problemă cu care se confruntă crescătorii de fructe este lipsa pieții de desfacere.

 

Mihai Colța, fermier s. Niorcani:Avem probleme mari că avem producție bine crescută cu toate că anul acesta au fost multe ploi, am făcut multe stopituri avem producție bună și nu avem unde o realiza.Cheltuielile la un ha de livadă s-au făcut de la 30-40 000 lei. Ne adresăm la guvern să ne ajute, pentru că trebuiau să meargă peste hotare să încheie contracte cu Rusia, că în Europa producția noastră nu are ce căuta. Polonia poate să îndestuleaze Europa toată, Spania, Italia au producția bună și calitativă pentru ei, drumul nostru e numai în Rusia, diplomația trebuia din aprilie să facă contracte în martie contracte, prețurile la măr e 3 lei dar ei nici 3 nu vor să achite și asta dorim.

Grupul de inițiativă a venit cu propunerea să fie organizată o adunare cu mai mulți productori agricoli, unde să fie semnată o petiție, în care aceștea cer să le fie soluționate în regim de urgență probleme, în caz contrar crește riscul falimentului.

Adresarea va simnata de circa 40 de fermieri care toți au aceeași problemă, așteptăm multe dar nu prea se rezolvă nimic, așteptăm subvenții la suc, să deschidă piașa de desfacere în Rusia că în altă parte noi nu avem unde duce măru

Conducerea raionului Soroca a dat asigurări că va face tot posibilul ca doleanțele fermierilor să fie auzite de conducerea țării​.

.Duminica viitoare urmează să aibă loc adunarea agricultorilor din raionul Soroca, unde se vor decide acțiunile de mai departe.