ROADĂ BOGATĂ, PREȚURI MICI

Roadă bogată, prețuri mici. Producătorii agricoli bat alarma și se plîng că deși recolta este bogată, prețul de vânzare a fructelor este unul de nimic. Ghenadie Muntean din s. Rublenița, r-nul Soroca are o livadă de prune care se întinde pe 16 hectare. Producătorul spune că prețul fructelor a scăzut drastic, pruna este vîndută la fabrica de conserve din Soroca cu 3 lei.

 

GHENADIE MUNTEAN, producător agricol:”Cauza condițiilor climaterice, a fost multă ploaie și nu putem pune la frigider. Suntem nevoiți să o dăm la procesare, … anul acesta la pomicultură vor fi probleme mari.Pruna în jur de 3 lei, ... e suprasolicitare”.

Producătorul spune că a investit cîteva milioane de lei în acest an pentru ași asigura recolta, cu toate că roadă este, nu are unde să o vîndă nici la noi în țară, și nici pentru export nu sunt solicitări.

Zilierii spun că muncesc de dimineață pînă seara pentru a culege prunele, iar pentru o zi de muncă primesc 250 de lei.

Producătorul zice că în acest an nu mai are speranțe să-și recupereze nici măcar o mică parte din investiții în livada cu mere care se întinde pe o suprafață de aproape 140 de ha.

La începutul lunii la sortv a fost difuzat un reportaj în cadrul căruia, producătorii agricoli au scris o adresare și au expediato președintelui, Guvernului și Parlamentului RM. Răspunsul este în așteptare. Adresarea o puteți găsi pe situl sortv.md, tot aici puteți participa la un sondaj, ”Cine va ajuta producătorii agricoli din Soroca”. În țara noastră sunt 52 de mii de ha de livezi cu mere, iar recolta anuală este de aproximativ 500 de mii de tone de fructe.

Forma de logare

Сейчас на сайте 45 гостей и нет пользователей