Печать
Категория: Economie
Просмотров: 604

 

 

              CAȘTANII DIN SOROCA SUNT ÎN PERICOL

Specialiștii bat alarma, în 3 ani riscăm să rămînem fără caștani. Asta în cazul în care nu vor fi luate măsuri promte în salvarea acestor copaci. Deja de cîțiva ani, caștanii și de la Soroca înfloresc și toamna. Oamenii le admiră și au opinii împărțite referitor la acest fenomen.

 

Totuși nu doar toamna lungă îi face pe caștani să înflorească, specialiștii susțin că e vorba de un dăunător și anume molia mineră.

VALERIU SPOIALĂ, director adjunct, Direcția Teritorială Siguranța Alimentelor Soroca:”Înflorirea caștanilor este un fenomen anormal. În RM strîngem pe an o roadă, dar la caștani o cauză a înfloririi din nou e cauzată de molia mineră. Ea a distrus frunzele mai repede. La sfîrșitul lui septembrie avem +23 de grade și s-a provocat al doilea ciclu”.

Pentru a salva copacii, în opinia specialiștilor, trebuie elaborat un plan de măsuri concrete și efectuat la nivel de țară.

În Soroca pe lîngă parcuri, caștanii dau un farmec aparte și străzilor Independeței dar și Ștefan cel Mare. Cercetătorii au descoperit că castanul poate fi folosit nu doar ca ornament în parcuri ci și în medicină, ca analgesic și un bun antiinflamator. În zilele noastre se răspîndește ca o plandă sălbatică din sudul Europei și din India, Albania, Serbia, Grecia și Balcani. Este, de asemenea , destul de obișnuit în America de Nord.