VIZITA MINISTRULUI AGRICULTURII N-A DAT NIMIC

Situație neschimbată pentru producătorii de mere. Deși și-au pus speranțe, vizita de acum 3 săptămâni a ministrului agriculturii și secretarului de stat la Soroca, s-a ales doar cu discuții, o spun producătorii agricoli.

 

VLADIMIR IVANOV, producător agricol: ”Schimbări nu-s, sperăm să fie. Dar că a fost la Soroca și a văzut Soroca, posibil că a fost în folosul dlui.”

GHENADIE MUNCTEAN, producător agricol: ”Nu s-a schimbat nimic, doar declarații și promisiuni. Speram că vor interveni la fabricile de procesare, să regleze prețul. Se spune că prețurile vor mai scădea, asta va fi o lovitură încă mai mare.”

Vladimir Ivanov are circa 130 de ha de livadă, producătorul spune că înregistrează pierderi imense.

VLADIMIR IVANOV, producător agricol: ”dacă anii din urmă mărul la suc era 2 lei și bănuți, anul acesta e 1 leU și 30-40. Gospodăriile care au și alte culturi să spunem că vor acoperi cheltuielile dar sunt gospodării care sunt bazate pe livezi. Socot că aici ar trebuie să intervină statul ca cât de cât, prețul la măr, la prelucrare, să se ridice la 2 lei 20-30.”

Situație similară este și în gospodăria lui Ghenadie Muntean, care are o livadă de circa 150 de ha.

GHENADIE MUNCTEAN, producător agricol: ”Avem mare noroc că avem depozit frigorific. Când îl umplem nu știu cum va fi mai departe. Prețurile sunt foarte mici la prelucrare 1, 40 în stare proaspătă 4, 50 lei , întreabă și dispar.”

Pe lângă problema că nu au unde realiza marfa, producătorii se ciocnesc și de scumpiri.Producătorii bat alarma și așteaptă careva acțiuni din partea statului.

CONSTANTIN ANDRIUȚA, producător agricol:”Am dori ca statul să balansase lucrurile, când este prețul mic să ajute fabricile ca să fim și noi mai curajoși de a strânge roadă. Acuși e luna noiembrie și noi avem multă roadă în câmp.”

Pe pagina web www.sortv.md s-a efectuat sondajul: ”Cine va ajuta producătorii agricoli din Soroca”, 36 de procente dintre vizitatori sunt de părere că producătorii agricoli trebuie să-și soluționeze problema singuri, alți 30 de procente susțin că statul trebuie să favorizeze lărgirea pieței în Rusia și Europa, iar 11 procente susțin că statul trebuie să influențeze procesatorii să ridice prețurile de achiziție.

Forma de logare

Сейчас на сайте 32 гостя и нет пользователей