Nemulțumirea producătorilor agricoli. Hai să înțelegem?

 

Ce s-a întâmplat?

Fermieri din Soroca au crescut roadă înaltă de mere și prune, dar au probleme cu realizarea lor. Prețurile de achiziție pe piața internă sunt foarte mici, iar piața de export nu este accesibilă.

Care este prețul de achiziție din parte procesatorilor de mere?

Se oferă preț de 1,2-1,35 lei. Este unul foarte mic. Pentru claritate. Plata pe zi a unui angajat la recoltarea a 600 kg de mere, costă 250 lei. Dacă fermierul vinde aceste mere la prețurile existente, atunci 1/3 din realizare costă numai salariul. Dar există încă multe alte cheltuieli: săditul livezii, protecția fitosanitară, îngrijrea copacilor, prelucrarea solului și altele. Fermierii spun că în acest an numai pentru produsele de protecție fitosanitară au cheltuit în jur de 40 000 lei la ha.

Care ar fi prețul ce poate satisface producătorii?

Din spusele fermierilor, cel puțin 6,5 lei.

Ce se întâmplă cu piața externă? Noi anterior o bună parte din recolta de fructe o îndreptam spre piața din Rusia...

Da, Rusia este piața noastră tradițională de realizare a fructelor, dar în acest an s-a ridicat tariful vamal. Dacă înainte tranziția unui autocar de 20 tone costa 2800 $ acum costă 3200 $. Iar pe piață au apărut încă mulți alți concurencți din Asia și din Caucaz. Ce se referă la piața europeană, producătorii consideră că acolo pe dânșii nu-i așteaptă nimeni, fiindcă cu mere ei sunt îndestulați, numai Polonia poate satisface toată Europa, iar pentru a ajunge acolo trebuie de trecut o procedură complexă de licențiere.

Care sunt soluțiile, după părerea fermierilor?

Ei consideră că conducerea țării trebuie să se implice în rezolvarea problemei. În primul rând, să negocieze cu Rusia micșorarea tarifelor vamale și acest lucru trebuia făcut anterior, nu acum când se recoltează. În al doilea rând, să ajute fermierii să exporte merele în Europa. În al treilea rând, să influiențeze procesatorii autohtoni să majoreze prețurile de achiziție. După părera fermierilor guvernare nu se ocupă nici cu una din aceste sarcini.

Ce se va întâmpla dacă asemenea ajutor nu va exista?

Posibil că producătorii de mere din Soroca vor falimenta.

Până când producătorii de mere din Soroca au pregătit o adresare către conducerea țării, prin care cer ajutor în soluționarea problemei, concomitent au apelat și către toți fermierii din țară ca să-i susțină în acțiunile lor.

Amintim că grupa de inițiativă a producîtorilor agricoli s-a adresat prima dată  cître conducerea raionului Soroca la 2 septembrie 2021 

Video, opiniile producîtorilor despre situația creată

Forma de logare

Сейчас на сайте 68 гостей и нет пользователей