Dorești știrea pe e-mail? Abonează-te!

 

 

              IMPLICĂ-TE ȘI ÎN JUR VA FI CURAT

Tot mai mulți activiști se implică în salubrizarea mediului în care trăiesc, atât în țară, cât și în regiune. Nu rămân în urmă în acest sens nici sorocenii. Este vorba de mai mulți voluntari care și-au răsuflicat mânicile, și-au pus mănuși s-au echipat cu saci de gunoii și au făcut lună malul r. Nistru din s. Egoreni, r-nul Soroca.

 

IULIA MUTRUC, localnică: Avem norocul de a ne naște într-un sat pitoresc pe malul Nistrului. E ceva dezastru acum se întâmplă lucruri urâte. Am hotărât astăzi să ieșim și să salvăm natura.

LARISA RAICOVA, localnică: Noi am acceptat cu mare plăcere fiindcă noi am mai participat la asemenea activități. Pe lângă cioburi am găsit aruncată multe obiecte din masă plastic.

DUMITRU OBOROG, voluntar: Am strâns 7 saci de gunoi într-o oră.

Auzind acțiunea de pe mal, a venit și moș Borea la poartă să vadă ce se întâmplă. Moșul ne-a povestit că trăiește de 40 de ani aici, pe timpuri era curat dar acum îi este groază de ce se întâmplă.

BOREA, localnic: Vin la Nistru, se scăldă, mănâncă și … lasă gunoiul. Toți sunt orășeni, cei din sat nu au când, ei se duc la lucru.

Acțiunea de salubrizare a fost organizată de Eco-Sor și face parte din cadrul proiectului ”Implică-te vom reuși” susținut financiar de Fundația Est-europeană.

VALENTINA JAMBA, președinte AO ECO-SOR: Am încercat prin proiectul ”Implică-te și vom reuși” ca să curățim malurile în 5 localități, începând cu satul Cosăuți și terminând cu Vasilcău. Anul acesta situația aici e mai bună, anul trecut aici ne împotmoleam.

VEACESLAV BURLAC, coordonator AO ECO-SOR: Să sensibilizăm populația că r. Nistru are o importanță majoră deoarece toată republica bea apă din el. Din păcate după ce oamenii se odihnesc aici, lasă mult gunoi.

Potrivit reprezentanților de la Eco Sor apele r. Nistru pe timpuri se curățau de sine stătător.

VALENTINA JAMBA: Însăși apele Nistrului aveau puterea și forța de se curăța singure, îngheța, dezgheța, făcea revărsări, acum Nistru cere ajutorul nostru. Oamenii s-au implicat începând de la Naslavcea, Nistru este gâtuit.

La fel în cadrul proiectului ”Implică-te vom reuși” au fost construite 4 platforme de colectare a plasticului, una din ele este în s. Egoren

VALENTINA JAMBA: Noi aici, în aceste 4 localități, în cadrul acestui proiect, am construit platforme de colectare a deșeurilor. M-am bucurat că oamenii au înțeles și aruncă plasticul, acolo.

Atât gunoiul acumulat la acțiunea de salubrizare cât și gunoiul evacuat de fiecare gospodar este depozitat într-un loc specializat.

VEACESLAV BURLACU: În fiecare sâmbătă cu aportul nostru, populația strânge gunoiul la marginea ogrăzii, acel gunoi cât și acesta de astăzi va fi evacuate la groapă autorizată

Potrivit reprezentanților de la Eco Sor, astfel de lucrări de salubrizare urmează să fie efectuate și în satele Cosăuți, Trifăuți și Vasilcău.

Forma de logare

Căutare

Vizitatori

Сейчас на сайте 30 гостей и нет пользователей