MOTOCULTOARELE PREZINTĂ RISC SPORIT DE ACCIDENTARE

Turbinele eoliene își fac loc în țara noastră. O instalație a apărut chiar la intrarea în s. Bădiceni, r-nul Soroca.Proprietarul turbine spune că demult și-a dorit această realizare.

 

VITALIE COBÎLAȘ, proprietar:” Ideea mi-a venit atunci cînd am fost peste hotare, acolo am văzut de unde se i-a enegia electrică și am adus-o acasă pentru a avea o energie mai economă și ecologică. Am procurat pământul e al meu personalN și am început din iarnă toate lucrările, ne planificasem că vom monta într-o lună, două dar nu s-a primit chiar așa”.

Proprietarul nu a vrut să ne spună cît la costat această instalație însă ne-a zis că este de mina a doua și că e adusă din Polonia.

VITALIE COBÎLAȘ, proprietar: ”De mult timp ne-am gîndit la asta , am adunat bani și împreună cu un prieten am decis să montăm antenna aici la Bădiceni în satul meu natal. Am analizat toate detaliile, am căutat locul potrivit și am respectat toate controalele.Nouă costă mulți bani, noi am luat-o de mina a două sperăm să fie de calitate bună. O instalăm, o dăm la Moldelectrica și ei gestionează mai departe”.

Lucrările de montare a turbine la fel sunt efectuate de o firmă poloneză. Dacă va decurge totul conform planului atunci aceasta va fi dată în exploatare în 2 săptămîni.

Turbinele eoliene, cunoscute și sub denumirea de mori de vînt, sunt echipamente ce transformă energia cinetică a vîntului în energie mecanică, la rîndul ei, este transformată mai departe în energie electrică. Proprietarul turbinei de la Bădiceni, spune că nu se opreșete aici și că va urma o nouă instalație în s. Ocolina. În RM prima turbină eoliană a fost montată la Edineț în 2013.

Forma de logare

Сейчас на сайте 70 гостей и нет пользователей