BCS cere demiterea guvernatorului BNM

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor propune Parlamentului să aprecieze activitatea conducerii Băncii Naționale a Moldovei ca fiind ineficientă, cu acordarea votului de neîncredere. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost prezentat în plen după audierea guvernatorului Octavian Armașu

 

    După audierea guvernatorului, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a declarat că singurul lucru pe care ol face BNM este „sterilizarea masei bănești, majorarea de aproape patru ori a ratei de creditare, ceea ce ucide ce se mai mișcă în țară”. Potrivit lui, BNM apără interesele băncilor comerciale.

    Deputatul a propus că fie constatată o diminuare alarmantă a activelor oficiale de rezervă ale statului – în valoare de peste 650 de milioane de dolari. În opinia sa, această diminuare nu a fost justificată de către guvernatorul BNM. „Urmare a audierilor, Parlamentul apreciază activitatea conducerii BNM fiind una ineficientă și îi acordă vot de neîncredere”, a citat Batrîncea din proiectul de hotărâre.

    Potrivit lui, în condițiile în care „nu s-a cristalizat o opinie”, dar și în contextul vizitei misiunii FMI, proiectul urmează să fie transmis în comisia de specialitate ca aceasta să-l examineze, iar apoi să vină cu propuneri.

    În timpul audierilor parlamentare, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că pe data de 30 martie activele oficiale de rezervă au constituit 3,426 miliarde de dolari. Cifra este în scădere cu 647 de milioane comparativ cu nivelul maxim din octombrie 2021, când a însumat 4,73 miliarde de dolari. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, această scădere s-a produs pe fundalul a două șocuri externe, iar în contextul acestora, instituția a intervenit cu mai multe măsuri. În prezent, activele oficiale de rezervă rămân a fi la un nivel destul de înalt pentru a face față provocărilor asociate cu instabilitate geopolitică și post-pandemică.

    Detalii în materialul video ce urmează

Forma de logare

Сейчас на сайте 64 гостя и нет пользователей